Министерството на образованието предлага повторното явяване на матурата да се заплаща. Това е

...
Министерството на образованието предлага повторното явяване на матурата да се заплаща. Това е
Коментари Харесай

МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща

Министерството на образованието предлага повторното явяване на матурата да се заплаща. Това е записано в плана за изменение и допълнение на Наредбата за оценяване на резултатите от образованието на учениците, предаде dariknews.bg.

В плана е записано, че до полагане на държавен зрелостен изпит се позволяват зрелостници, които вече са се явили на матура, само че желаят да се явят на изпит по същия образователен предмет за задачите на кандидатстване във висше учебно заведение, както и които не са положили изпит по този образователен предмет. За полагането на матура ще се изисква и такса. Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и учебното обучение.

През февруари народните представители от Комисията по обучение и наука подкрепиха единомислещо смяна в закона, инициирана от омбудсмана Диана Ковачева, с която зрелостниците ще имат втори шанс да се явят на матура, с която да аплайват във ВУЗ. 

Идеята на промяната е за задачите на кандидатстване във ВУЗ дванайсетокласниците да получат право еднократно в рамките на една образователна година от полагането на първия държавен зрелостен изпит, да се явят за повишение на оценката си на плануван идващ подобен изпит, за което ще им се издава удостоверение с новата по-благоприятна за тях оценка.

Все още не е ясно дали предлагането за заплащането на такса за зрелостен изпит ще бъде утвърдено. Наредбата би трябвало влезe в действие от деня на обнародването ѝ в Държавен вестник.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР